Fire and Ice,by Robert Frost

Some say the world will end in fire,
Some say in ice.
From what I’ve tasted of desire
I hold with those who favor fire.
But if it had to perish twice,
I think I know enough of hate
To say that for destruction ice
Is also great
And would suffice.

vineri, 17 februarie 2012

Fasole batuta


Ingrediente

- 300 g fasole uscata;
- 2 cepe;
- 1 morcov;
- 1cartof;
- 1 lingura bulion;
 -1 lingura boia dulce
- sare, piper dupa gust;
- 1 catel usturoi;
- 2 linguri ulei de masline;

Preparare
Se pune fasolea in apa rece cat s-o acopere de cu seara. Daca nu este pusa la inmuiat timpul de fierbere se dubleaza, chiar tripleaza.


Se pune fasolea la fiert. Se lasa sa clocoteasca 10 minute dupa care se schimba apa. Se repeta de 3 ori aceasta operatie. In ultima apa se poate pune morcovul si cartoful taiat in patru si sarea. Se lasa la fiert 30–35 minute pina se inmoaie bine. Timpul de fierbere poate varia in functie de tipul de fasole.
Ceapa taiata marunt, se prajeste bine in ulei de floarea soarelui, apoi se adauga bulionul,boiaua, sarea si piperul dupa gust, o cana cu apa fiarta, si se lasa pe foc pana mai scade sosul.
Fasolea se mixeaza cu un blender, plus uleiul de masline si catelul de usturoi pisat, apoi se toarna peste pasta rezultata sosul.

Se serveste calda.


Pofta buna!

duminică, 12 februarie 2012

Biscuiti de casa (reteta bunicii)


Ingrediente:
-250 g de iaurt(o cana)
-375 g untura sau margarina topita(o cana si jumatate)
-250 g zahar
-esenta de vanilie sau rom
-3 oua
-4 lingurite de amoniac stins in otet
-sare
-faina

Mod de preparare:
Untura se topeste si se freaca bine cu zaharul.Peste untura se adauga ouale batute,iaurtul,bicarbonatul stins in otet,sarea si esenta.Se adauga treptat faina pana se face un aluat mai tare care se lasa la rece 3-4 ore.


Scoatem aluatul de la rece si-l trecem prin dispozitivul pentru biscuiti de la masina de tocat si-l asezam in tava.


Biscuiti formati se baga in cuptorul preancalzit la 180 de grade timp de 25-30 minute.Timpul de coacere variaza in functie de cuptor dar ne putem da seama dupa culoare cand sunt gata.


Asa arata cand sunt gata.

 Pofta buna!

luni, 6 februarie 2012

Ciorba cu carne de porc si bors



Ingrediente:
-600 g de carne de porc(ceafa am avut eu)
-2 cepe
-2 morcovi
-2 bucati de telina
-2 ardei culori diferite
-bors(la pliculet am avut eu)
-patrunjel si leustean
-2 linguri suc de rosii(ptr.culoare)



Mod de preparare:
In aproximativ 4 litri de apa cu sare si vegeta fierbem carnea de porc taiata cuburi. Cand carnea e aproape fiarta adaugam legumele taiate cubulete mici.



Cand legumele s-au fierf,adaugam  sucul de rosii,lasam 10 minute sa fiarba,apoi adaugam borsul,patrunjelul si leusteanul.
Lasam ciorba sa mai dea un clocot si cam asta e.Se serveste cu multa smantana.

Pofta buna!

duminică, 5 februarie 2012

Salata de pui cu crutoane


Ingredinte:
1 salată verde
1 piept de pui la grătar
usturoi
sare
piper
boia dulce
ulei
3 felii pâine albă toast
 ulei de măsline
1 ou crud
oţet
muştar
zeamă de lămâie
50 grame caşcaval ras
 2 oua fierte

Mod de preparare:
Se pregăteşte pieptul de pui la grătar: pieptul se taie în fileuri subţiri, iar usturoiul se pisează şi se freacă cu ulei.
Bucăţile de piept se amestecă cu usturoi, piper, boia dulce şi ulei şi se lasă acoperit jumătate de oră.Se încinge grătarul şi se pun bucăţile de piept pe grătar întorcându-le pe ambele părţi până când este gata.
Feliile de pâine se ung cu un amestec de ulei de măsline şi usturoi pisat. Se taie apoi cubuleţe mici, se pun într-o tavă şi se coc în cuptorul încins timp de 20 de minute. Se obţin nişte crutoane delicioase.
Se pregăteşte un dressing din ulei de măsline, oţet, muştar, ou crud, zeamă de lămâie, sare, piper, usturoi pisat şi caşcaval ras.
Acestea sunt toate ingredientele preparate:



Salata se rupe cu mâna în bucăţi nu prea mari.Pieptul de pui la grătar se taie fâşii şi se aşează peste salată. Ouale fierte se taie şi ele felii şi se aşează lângă feliile de piept la grătar.Pe margine se aranjează crutoanele aromate cu usturoi.Deasupra se toarnă dressingul de muştar.Se poate servi ca atare sau presărând puţin caşcaval ras pe deasupra.



Pofta buna!